Tarka-barka mosható nadrágpelenka
2015. április 19. írta: V. Naszályi Márta

Tarka-barka mosható nadrágpelenka

Zöld siker az I. kerületben: a Budavári Önkormányzat elfogadta a javaslatomat, így mostantól támogatást kapnak a mosható pelenkát használó családok.

2013. szeptemberében nyújtottam be először javaslatcsomagot kerületi környezetbarát pelenka programra. Akkor még csak vártam a harmadik gyermekemet, aki azóta megszületett. Fél éves korától használunk mosható pelenkát, és az eltelt hónapok során beleszerettem a "moshatózásba".

moshato_vagy_eldobhato.jpgA javaslatot elsősorban a környezeti felelősség jegyében tettem, mivel ezáltal gyermekenként 1,5 tonnával kevesebb (csak 50-100 év alatt lebomló) háztartási hulladék kerül a szeméttelepekre. A kisgyermekes családok hulladékának jelentős részét a pelenkák teszik ki. Javaslatom elfogadása esetén egy olyan program indítható el a kerületben, amely egyrészt csökkenti a kerület szemétterhelését, illetve a programban résztvevők ökológiai lábnyomát, másrészt hosszútávon jelentős megtakarítást jelent a családok költségvetésében.

A környezetbarát pelenka program nemcsak segítség, hanem szemléletformálás is, és ezzel szervesen illeszkedik a kerületi 2011-14. évekre szóló gazdasági programjához.

A javaslatomat akkor nem fogadták el, de 2015. februári új szociális rendeletbe belevette a képviselő-testület a kisgyermekes családoknak szóló juttatások körébe a mosható nadrágpelenka támogatást.

szoveg.jpg

Kerületünkben 260-280 gyermek születik évente. 3 éves korukig, a szobatisztává válás várható időpontjáig nagyjából 1,5 tonna hulladékot termelnek eldobható pelenkával (amit eredetileg utazáshoz fejlesztettek ki), ez kerületi szinten 130-140 tonna hulladékot jelent évente. Három év alatt nagyjából 330-450 ezer Ft-ba kerül a családnak a pelenkák beszerzése (60,- Ft-os áron és napi 5 db pelenkával számolva). Mivel a pelenkák mosásának is van költsége, ezért azt mondhatjuk, hogy a mosható pelenka használatával a költségek legalább felére csökkenthetők, ami százezres nagyságrendű megtakarítást jelent. Ha ugyanazt a mosható pelenka készletet több gyermeknél is használják, akkor akár harmadára-negyedére csökkenthetők a költségek.

osszes_koltseg.jpg 
A Közelbaba Egyesület grafikonján is látszik, hogy a moshatózás az elején egyösszegű nagyobb beruházást követel, de már 6 hónap után olcsóbb a mosható, mint az eldobható. Az önkormányzati segítség éppen az indulást támogatja, ezáltal valódi segítséget nyújt a kevésbé tehetős családoknak is a környezetbarát és takarékos pelenkázáshoz.

 A program tehát több szempontból is segíti a kerületi családok életét, javítja életminőségüket:

  •          Környezetbarát, hisz az abban résztvevők nem termelnek több tonnányi szemetet egy gyermek felnevelése során, textil és nem műanyag van a gyermek testén, nincs benne zselésítő anyag és egyéb vegyszerek.
  •          Olcsóbb, hisz sem elmenni nem szükséges hetente/havonta érte a boltba és hazacipelni, sem egy használat után kidobni. Lényeges megtakarítás érhető el a használatával az utazó pelenkákhoz képest, pláne ha a család több gyermekre tervez.
  •          Egyszerű a használata akár a feladását, levételét tekintjük, akár a vele járó „munkát”, egyszerűen kezelhető, ami a tárolást/mosást illeti. Az édesapák is ugyanolyan könnyen meg tudják tanulni a használatát, mint az eldobhatóét.
  •          A modern textilpelenkák több rétegűek, sokkal többet bírnak. Kényelmes a használata, hisz az eldobható vékony papírbetétek használatával ma már nem szükséges a széklettel „érintkeznünk", azt egyenesen a WC-be dobhatjuk.

Előzetes számítások szerint évi 4-5 millió forint ráfordítással közel 140 család számára tudunk támogatást nyújtani és csaknem 140 tonnával csökkenteni a kerületi kommunális hulladékot.

2015-04-19_17_33_31.jpgMagyarországon egyre nő azoknak a száma, akik ezt a megoldást választják. Egyre több helyen alakulnak moshatózó klubok, a közösségi oldalakon is gombamód szaporodnak a virtuális mamacsoportok. Engem is egy ilyen közösség segített át a moshatózás kezdeti nehézségein, és a pelenkák mellett számtalan más gyermekápolási és életvezetési kérdés is szóba kerül. Számomra talán ez a csoport a legjobb érv a közösségi háló mellett: egymástól akár több száz kilométerre lévő, nagyon különböző élethelyzetben lévő anyák összességében rengeteg tapasztalattal segítik egymást; egy-egy feltett kérdésre nagyon gyorsan számtalan segítő válasz érkezik, és jó hangulatú és felelősségteljes kommentfolyamok alakulnak ki.

Néhány tipikus kérdés és ellenvetés, amelyek különböző cikkek, megosztások alatt szoktak előkerülni:

  • A mosás is szennyezi a környezetet, hiszen szennyvizet termel, a mosógép ivóvizet és elektromos áramot fogyaszt, ha pedig még szárítógépet is használ valaki, az további áramfogyasztó.

Ez igaz. Ha gyermekek születnek, akkor azzal együtt jár a pelenkázás valamilyen formája. (Amikor szobatiszták lesznek, akkor pedig eggyel többen fogunk WC-re járni a családban.) A mosható pelenka is terheli a környezetet, de jóval kevésbé, mint az eldobható, aminek lebomlása 100 év, és már a gyártása és kereskedelme, szállítása önmagában is rengeteg környezetszennyezéssel jár.

  • Végre elértük, hogy a kisgyermek nevelése ne jelentsen állandó pelenkamosást az anyának, miért térnénk vissza egy "elmaradottabb" állapothoz, miért terheljük ismét ezzel az anyákat?

A mosható nadrágpelenkák kezelése lényegesen könnyebb, mint korábban a tetra pelenka-gumibugyi korszakban volt. Ritkábban kell pelenkát cserélni, mivel a nagy nedvszívó képességű belsők és betétek több vizeletet tartanak meg. A modern PUL külsők nem engedik kiszivárogni a nedvességet, de a szellőzést biztosítják, így nem fülled be a gyermekek feneke. Ezeket a pelenkákat nem kell főzni, vasalni – a ruhákhoz hasonlóan, sőt akár azokkal együtt, egyszerűen a mosógépben moshatók.

  • Miért nem kaphat mindenki támogatást?

A mosható pelenka használata eleve legalább felére csökkenti a pelenkázás költségeit. Ha valaki használtan veszi pl. közösségi oldalakon, akkor még inkább, tehát aki moshatózik, az mindenképpen jobban jár. J A támogatással a nehezebb anyagi körülmények között élő és/vagy több gyermeket nevelő családokat akartuk támogatni abban, hogy a moshatózás elkezdéséhez szükséges nagyobb beruházást, a szükséges pelenkacsomag megvásárlásának költségeit részben átvállaljuk.

Nemsokára dönt a testület a kerületi környezetvédelmi alap felhasználásáról. Javasoltam, hogy indítsunk egy kampányt, amelyben megismertetjük a moshatózást a kerületi családokkal. Bízom benne, hogy a támogatás és a kampány hatására is sok család kedvet kap a mosható nadrágpelenkák használatára!

-m-

 

                                                                                                                           

A bejegyzés trackback címe:

https://szarnyatigeza.blog.hu/api/trackback/id/tr177381112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása