Ki szopik?
2015. május 23. írta: V. Naszályi Márta

Ki szopik?

 11065874_10154014277545021_3848042855891512794_n.jpg

Tegnap flashmob-ot tartottak kismamák a nyugati téri mekiben, mert a biztonsági őr korábban kidobott egy szoptatni akaró anyát. A demonstráló anyukák és gyermekeik tíz percre megszállták a gyorséttermet, és szoptattak, etettek.

Sajnos már nem értem oda, pedig nagyon tetszik az akció és örömmel vettem volna benne részt. Szoptattam már sokfelé, templomlépcsőn, ügyvédi irodában, múzeumban, vaporetto-n, és még számtalan helyen. Meggyőződésem, hogy ez elsősorban megszokás kérdése. Az anyának is és a környezetnek is - ezért is fontos ez a mostani demonstráció.

A flashmob facebook oldalán egy on-line szavazás alapján érdekes vita bontakozott ki arról, hogy a vendéglőben étkezőket zavarja-e a szoptatás, a szoptató anyák látványa. Voltak, akik szerint a nyilvános helyen való szoptatás hippi szokás és provokáció.

Elgondolkodtam ezen. Azt hiszem, hogy lehet valóban zavarba ejtő, ha valaki egy ilyen meghitt dolgot lát, különösen, ha nincsen hozzászokva. Kérdés az, hogy amiatt, mert van felnőtt, aki zavarba jön, valóban a WC-ben kell-e enniük a kisbabáknak. Szerintem nem. (Valójában, ha kicsi gyerekkel vagyok, akkor nemcsak szoptatni, hanem egyáltalán nem akarok bemenni a nyilvános mosdókba, mert nem érzem elég higiénikusnak.)

A válasz rendre az volt, hogy menjen haza szoptatni az anyuka, vagy fejje le és adja cumisüvegből, ha nyilvános helyen vannak. És itt bújik ki a szög a zsákból! A kisgyermekeket és az anyjukat legszívesebben száműznék és bezárnák a lakásba. Ha jól megfigyeljük, az utcáink, tereink, a közlekedésünk, az éttermek, kereskedelmi területek, közintézmények, oktatási és egészségügyi intézmények és a munkahelyek leginkább úgy vannak berendezve, azzal a szemlélettel, hogy ezeket egészséges felnőtt emberek fogják használni. Az ettől eltérő igényekkel egyszerűen nem tud mit kezdeni a rendszer. Gondolok itt az akadálymentesítés különböző formáira is. Például vissza-visszatérő hír az is, hogy a vakvezető kutyákat nem engedik be ide-oda. Rendszeres az olyan bejárati ajtó közintézményeken is, amit nem lehet fél kézzel kinyitni, miközben egy babakocsit próbálunk felléptetni az előtte lévő lépcsőn, vagy átemelni a küszöbön.

Ezek a dolgok nem a pénzen múlnak, hanem az odafigyelésen. Van viszont, ami pénzkérdés: akar-e egy kereskedelmi vagy vendéglátóhely a családosok Mekkája lenni? Mert persze, az IKEA hozza magával Svédországból a családbarát szemléletet, de pénzügyileg is nagyon jól jön neki, hogy egy-egy esős hétvégén dugig van az áruház kisgyermekes családokkal, akik a családbarát étterembe jöttek enni vagy a játszóházban mozgatják le a lurkókat. Hogy miért ide jönnek a családok? Azért, mert egy átlagos étteremben rossz néven veszik, ha egy gyerek feláll az asztaltól, hangoskodik, véletlenül leveri a tányért vagy a poharat, merthogy nincs műanyag – és még sorolhatnám. Sok minden változott az utóbbi időben. Sok helyen van már etetőszék, a WC-ben pelenkázó. Talán nemsokára természetes lesz a szoptató szoba is, a gyerekszék, a törhetetlen teríték. Üdülőhelyeken a gyerekágy, a bérelhető babakocsi, gyerekkád, bébicsősz, gyermekmenü stb. Nem azért, mert valamiféle újabb, a vállalkozókat sújtó rendelettel előírják, hanem mert a vállalkozók rájönnek, hogy megéri, és a közhangulat az lesz, hogy ez természetes.

És egyszer talán ráébredünk, hogy a családbarát munkahely nem azt jelenti, hogy mikuláscsomagot osztanak december elején a családosoknak, hanem hogy eszébe sem jut egy főnöknek délután fél 5-kor még egy új feladatot adni a beosztottjának. Akkor se, ha nincs gyereke, mert mindenki hazamegy valahova, valakihez, és akkor ott még tartalmasan és aktívan élni akar, töltődni, regenerálódni. Azért is többek között, hogy másnap, és még tíz év múlva is egészségesen és motiváltan tudjon dolgozni menni.

Egy élhető társadalomban a gyermek és a gyermekes szülő nem szabad, hogy zavaró tényező legyen, hiszen mindenki volt egyszer gyerek, és jó esetben gyermekes szülő is lesz belőle. Csoda-e, hogy Magyarországon mélyponton van a gyermekvállalási hajlandóság, amikor a fiatalok azt látják, hogy a gyermekesek másodrendű állampolgárok. Például a fővárosban babakocsival eljutni egy adott helyre, általában másfél-kétszer annyi ideig tart, mivel a BKV járműveinek csak egy része alkalmas a babakocsis utazásra. Külön logisztika kitalálni, hogy merre is menjünk. A kerületi óvodák és iskolák egy része csak lépcsőkön át megközelíthető – a babakocsiban kisebb testvérrel jövő anyák pedig kínlódnak.

Elgondolkodtam, honnan jön mindez. Onnan, hogy régen máshogy éltünk. Nem a kisgyermekes nők voltak a kicsi gyerekeikkel, hanem a nagyszülők, a gyereklányok, a bölcsőde – ezért kellett a cumisüveg. A nagyszülők nemigen mozdultak ki, a gyereklányok cselédek voltak, nem kellett tekintettel lenni rájuk, a bölcsőde pedig izolálta a gyerekeket a mindennapok világától. Egy aktív felnőtt nő, aki éppen életének a legkreatívabb, legproduktívabb időszakát éli, nem cseléd, nem akar másodrendű lenni, nem akar kizáródni az élet pezsgéséből. Megváltozik az élete a gyerekek születésével, tud és akar is áldozatokat hozni a gyermekeiért, de nem akar évekre bezárkózni a négy fal közé. És ez nagyon rendben van!

Egy életképes társadalomnak fel kell ismernie, hogy rossz, ha egyes társadalmi csoportokat el akar dugni, el akar felejteni, ki akar zárni, le akar szedálni, hogy ne legyen velük baj. Az nem úgy van, hogy vannak a normális emberek (felnőtt, egészséges férfiak), akik a számukra berendezett világban kegyesen és jótékonyan akadálymentesítenek időnként az állandóan vagy átmenetileg fogyatékkal élők számára! Egy társadalomban sokféle ember él újszülöttől az idősekig, különböző egészségi állapotban, élethelyzetben. Úgy kell berendezni a világunkat, hogy mindenkinek kényelmes legyen. Nemcsak használható, hanem kényelmes is!

Akit pedig zavar egy gyermekét szoptató anya látványa, az mosolyogva forduljon el, és gondoljon arra, hogy éppen most engedte meg egy édesanyának, hogy teljes életet éljen és örömmel neveljen fel egy boldog kis embert egy boldog társadalomban.

 vnm

 (Kép: Erin White Photography)

A bejegyzés trackback címe:

https://szarnyatigeza.blog.hu/api/trackback/id/tr497485440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gumirocker 2015.05.24. 11:26:21

Most nem leszek népszerű ezzel a kommenttel, tudom. Azt gondolom, hogy nyilvános helyen nem kéne szoptatni. Éspedig azért, amiért a nők többsége nem teszi ki a fél mellét premier plánban a nagyvilágnak. Mert ugye a szoptatás azzal jár, hogy látja mindenki, ahogy a kisded nyammog egy mellen, mellbimbóval a szájában. Eddig tehát érthető a felháborodás. Ugyanakkor lenne egy áthidaló javaslatom és a gyorséttermek látványos forgalom növekedést is produkálhatnának, a közintézmények meg az emberbaráti jelzőt. Tehát legyen egy gyorsan felhúzható paraván és amögé tessen elvonulni a kisdeddel, ha rájön a szükség. Közintézményekben meg egy gyermek szoba. Mert már elnézést, de nem hinném, hogy mindenki szembesülni szeretne egy idegen nő mellének a látványával hosszasan. A szopás, uis nem két perces művelet tudomásom szerint. Itt aztán békésen, elszeparálva lehet ezt a tevékenységet végezni.

pauker 2015.05.24. 11:45:47

előre szeretném bocsátani, hogy saját családomban is van szoptatós nő, egy 10 hetes majdnem zsinórban szopizó kislány édesanyja, aki legalább is elméletben, a flashmob résztvevői között lehetett volna. igazuk van teljesen. MÉGIS. Nem kéne nekünk is több empátiával viszonyulnunk a szerencsétlen biztonsági őrhöz? Lehet, hogy a pasi csak szólt neki, lehet, hogy megkérte, menjen ki, lehet, hogy ki is küldte, nem tudom, nem voltam ott. De biztosak vagyunk benne, hogy KIDOBTA? - muszáj bulvárosítani? miközben nagyon helyesen védjük jogos jogaink , nem kéne belegondolnunk a szerencsétlan pasi(k) helyzetébe, akit/akiket inkább a barátok közt, vagy a meccsek nagy hívének képzelek, semmint a baba-mama fórumok buzgó böngészőjének. lehet, hogy nem hallott még az igény szerinti szoptatásról. annyira kéne belénk az empátia :)

V. Naszályi Márta 2015.05.24. 16:05:16

@gumirocker: Sok szempontból egyetértünk: kínos, ha valaki nyilvános helyen vetkőzik, ha többet mutat magából, mint az elfogadott. Ugyanakkor azt tapasztaltam, hogy a kismamák leginkább elfordulva egy sarokban, a mellüket egy kendővel, pelenkával vagy a ruhájukkal eltakarva szoktak szoptatni. Hacsak valaki nem áll föléjük közvetlenül és nem bámul bele folyamatosan a ruhájukba, akkor gyakorlatilag nem lát semmit.
Maximálisan egyetértek azzal, hogy egy paravánnal védett sarok vagy kismamaszoba minden vendéglátóhelyen és közintézményben nagyszerű volna. Nagyon támogatnám, hogy terjedjen el ez a szokás.

Mari Komaromi 2015.05.24. 17:11:05

nem kell szoptatás előtt tisztábatenni a kisbabát?én igy tudom!azt is az asztalon miközben mások esznek?

Krisztina80 2015.05.24. 23:42:16

Mi a helyzet az evés utáni büfiztetéssel?

elendem 2015.05.25. 13:18:53

@Mari Komaromi: Nem kell. Nincs is értelme, mivel általában az evés következtében indul meg a bélműködésük :-)

pszil 2015.05.26. 14:46:32

Igazad van, ne menjen haza az anyuka, ne adja cumisüvegből az anyatejet a babájának, de használjon egy kendőt, amivel a "kritikus részeket" eltakarja. Ez talán elvárható a szoptató anyukától, neki sem kerül semmibe. Az embereket nem az zavarja, hogy valaki szoptat, hanem hogy azt mindenkinek néznie kell.
Ugyanis azt a kismamáknak is meg kell érteniük, hogy pl. egy 8-10-12 éves kisfiú vagy egy kamasz kissrác, akár egy többgyerekes apuka nem biztos, hogy arra vágyik, hogy idegen nők csupasz mellét, mellbimbóját nézegesse a gyorsétteremben vagy egy vonaton vagy bármilyen egyéb nyilvános helyen. Bevallom, engem is zavarba ejt a látvány.
Szerintem nem az a megoldás, hogy akit zavar, az ne nézzen oda, hanem egy mindenkinek elfogadható kompromisszum, amit például az általam említett egyszerű kendő is jelent.
A flash mobon készített fotókon pl. határozottan visszatetszést keltett, hogy minden anyuka "kipakolta, amije van". Bár lehet, hogy ezt aktuális polgárpukkasztásnak szánták.

Az utolsó bekezdésedhez: nem hiszem, hogy ha néhány év múlva mondjuk a most McDonald's-ból "elzavart" anyuka a már ovis vagy kisiskolás gyermekével beül egy gyorsétterembe és a szomszéd asztalnál egy fiatal párocska nyalja-falja egymást, akkor ő majd mosolyogva elfordul és arra gondol, hogy most engedte meg a fiatal szerelmeseknek, hogy teljes életet élhessenek egy szabad társadalomban.

tangéla 2015.05.26. 17:35:39

érdekes, hogy hol van ebben a társadalomban a szemérem.....még Szűz Mária is ott szoptatott a pásztorok közt, az agyonszexualizált társadalmunk meg nem tűri ezt a szexmentes intimitást....lehet, hogy mindenki visszavágyik az anyja kebelére s irigységből nem bírjuk nézni? Számomra azért döbbenetes volt az a sok megvető tekintet, amit akkor kaptam, amikor volt arcom megszoptatni a gyerekeimet a publikus térben...pedig nem szégyen egyáltalán, mondom most is...

elendem 2015.05.26. 18:40:52

@pszil: Én azt tapasztaltam, hogy a szoptató anyukák jellemzően elfordulnak és el is takarják magukat. Aki nem áll föléjük és bámul bele folyamatosan a ruhájukba, az nem lát semmit.
A flashmob ehhez képest nyilván más volt, itt a figyelemfelkeltés volt a cél.

Szerintem az emberi test szép. Még a csípőnadrágból kilógó szőrös férfifenék is, nemhogy egy élettől duzzadó anyamell. Nem kell undorodni tőle. De amúgy én sem értem, hogy miközben óriásplakátokról és falatnyi, mindent mutató bikinikből, átlátszó blúzokból tárul elénk számtalan női mell, eközben éppen a szoptató édesanyák esetleg elővillanó mell-részlete zavarja az embereket.
Ezért is gondolom azt, hogy itt a szokásokban van kérdés elsősorban.

Mac911 2015.05.26. 23:17:59

Az biztos, hogy az itt hozzászólók többsége még nem látott szoptató anyukát.
A mi babánk hét hónapos, szerencsére anyatejen él :) Egyáltalán nem kell kipakolni a cicit a szoptatáshoz, ezt biztosan állíthatom, hiszen napi szinten látom a folyamatot. Párom már sok helyen szoptatta a babát (hozzáteszem, nem Magyarországon élünk, hanem egy sokkal elfogadóbb társadalomban), gyorsétteremben, rendes étteremben, utcai padon stb. Egyáltalán nem "alternatív" anyuka, aki már csak azért is kipakolja a mellét, mert a gyerek az első. Jóformán semmi nem látható. Ha nem lehet teljesen elfordulni az emberektől, egy textilpelussal vagy kendővel eltakarja magukat, abszolút nem látszik semmi. A flashmobot ne vegyük alapul, mert ott érthetően polgárpukkasztás is folyt, azért pakolták ki a cicit egyes anyukák.

don_brada 2015.05.27. 08:51:55

Hosszabban...

www.facebook.com/photo.php?fbid=954642814588275&set=a.155654204487144.46670.100001276975931&type=1&theater

A "Szoptass látványosan bármelyik utcasarkon csakazértis" forradalmi mozgalom lelkes, ámde csöppet infantilis rajongóinak - családszerető, haladó gondolkodás apukaként - ajánlom figyelmébe a következő pár megfontolandó pontot.
1. Az anyukák fantasztikusak, éljenek örökké, az anyaság és benne a szoptatás CSODA nagybetűkkel.
2. Ez intim dolog. 3 főre tartozik. (na jó, ha ikrek, többre...
smile hangulatjel

3. Emlékeim szerint (igaz, hogy Hanka már 7, de azért ez nem volt olyan régen) ez a mozzanat nagyrészt tervezhető. Mert ugye a babának ilyen korban az egyik legfontosabb a rendszer, a kiszámíthatóság. Nem indulunk el órákra, ha tudom, hogy enni kér. Ettől persze még beüthet a kajaigény, de akkor el lehet vonulni picit, ne "kötelezzek" rá mindenkit körülöttem, hogy nézze. Voltam ilyen helyzetben, igen, nagyon zavaró. (Bocs, de csak a saját feleségemet és babámat szeretném látni ilyenkor.) - Ja ráadásul ha jól emlékszem, még lefejni is lehet egy kis mentő adagot, csak a felkészülés jegyében...
4. Van egy régi, ámde bölcs mondás valahogy így: "Odáig tart a szabadságom, amíg mást nem korlátozok."
5. Valakit kidobni egy étteremből nem szép, legfeljebb kedvesen megkérni, hogy ne korlátozzon mást a nagy szabadságával.
+1. - Talán a legfontosabb...: Gyereket, főleg "magatehetetlen" kisbabát, nem menő tüntetésre használni a saját véleményem kinyilvánításáért.

Plumper_ 2015.05.27. 09:52:36

vannak anyák, akik nem szoptatnak akárhol, ahol eszükbe jut, hanem csak otthon vagy ismerősnél, rokonnál, lakásban! ilyen is van.
legközelebb utcai szülést láthatunk? baj lesz, ha majd lesznek, akik bámészkodnak? (mint a csöcsös akciónál)
nem értem, miért kell ennyire feltenni a lécet. ha nem szoptathattok a legfelsőbb bíróság lépcsőjén, akkor mindenki prűd, konzervatív, perverz köcsög?

Plumper_ 2015.05.27. 09:54:31

@Krisztina80: szerintem a csecsemőt nyugodtan bele lehet büfiztetni az étterem vendégeinek tányérjába. aki ezt nem hagyja, az egy prűd, középkor, konzervbarom.

annapeti 2015.05.27. 10:19:10

Üdvözletem!

Alapból nem ellenzem a szoptatást, ugyanakkor viszont valahol meg kell húzni egyfajta határt, hol lehet és hol nem. Mert akárhol azért csak nem lehet,, mindenben van valahol egy határ.
Ha egy csókolózó szerelmespárt kidobnak valahonnan, mert nyalják-falják egymást, szerintem nem az a megoldás, hogy odavonul még 100 másik szerelmespár, így követelve a jogaikat.
Jog. Mert mindenkinek mindig vannak jogai, de a kötelezettségekről általában nem esik szó.
Szerintem igyekeznünk kell úgy élni, úgy viselkedni, hogy minél kevésbé zavarjunk minél kevesebb embert. Ha valakit zavar az éttermi szoptatás, akkor talán kötelességem, hogy nem zavarok a dolgaimmal másokat, és más megoldást keresek.
Szükséges egyfajta igényesség, hozzáállás: hogy megválasztom a szoptatás helyét, pont hogy ne zavarjak vele másokat. Feleségem se szoptat étteremben, tömegközlekedési eszközökön, és lehetősége szerint megválasztja, hol eteti a bébit. A megéhezésnek vannak előjelei, és van idő elvonulni nyugodtabb, meghittebb helyre az etetéshez. Főleg a Nyugati pályaudvaron, ahol nem kell messzire menni egy-egy üres vonatért, fülkéért.
Szóval nem csak arról szól az élet, milyen jogaim vannak, hanem arról is, milyen kötelezettségeim. Elvileg a buszról leszállítható az, aki viselkedésével zavar másokat. Tehát ha zavarok másokat, és ezért leszállítanak, nem megyek vissza 100 emberrel csak azért is hangosan zenét hallgatni a buszra, hanem elfogadom a szabályokat, a kötelezettségeimet.
Nem a szoptatás ellen vagyok, hanem úgy gondolom, meg kell, és meg is lehet húzni egyfajta határvonalat, hol lehet és hol nem. És természetesen törekedni olyan megoldásokra, ami mindenkinek megfelelő.
Ami a megmozdulást illeti, jó ötletnek tartottam addig, míg nem direktbe a polgárpukkasztásra ment át. Érdekes módon azon kommenteket, amik arról szóltak, hogy nem 100%-osan értenek egyet a szervezőkkel, törölték-innen kezdve már elég visszás volt számomra az egész... kicsit olyan, hogy na csak azért is odamegyünk szoptatni, lázadunk, tüntetünk a jogainkért, de azon nem gondolkodunk el, hogy bárkit zavarhatunk a viselkedésünkkel. Pedig mindig valahol középen van a megoldás.

elendem 2015.05.27. 15:02:01

@annapeti: Innen egyetlen komment sem lett törölve, és nem is lesz, amíg valaki nem gázol bele a másik ember méltóságába.

Azt gondolom, hogy elsősorban azért gondolják sokan, hogy a szoptatás annyira intím dolog, hogy csak a négy fal közé való, mert ezt szoktuk, ezt szokták meg. Mivel az elmúlt évtizedekben nem volt szokás, hogy a kisgyermekes anyák részei az utcai/éttermi/stb. hétköznapoknak. Azt szoktuk meg, hogy az anyukák otthon vannak. Ennek ma már vége. Az anyák kijöttek a négy fal mögül, babás programokra járnak, sportolnak, étteremben találkoznak az ismerőseikkel, és még sorolhatnám. Viszik magukkal a babájukat és viszik magukkal a baba ellátását is. Ezen belül a szoptatást.
És nem! Nem kell mindenféle pótszerekkel, cumival, lefejt tejjel és hasonlókkal kínozni magunkat és a gyereket! Ha egy anyának van elég teje, örüljön neki, és szoptassa a gyerekét! Ez a legjobb mind a kettőjüknek.
Szerintem a határ nem a szopás és nem-szopás között van, hanem a jó ízlés és az ízléstelenség között. Ahogyan a szerelmeseknél is. Ma már lehet kézen fogva sétálni, átkarolni a másikat, csókkal köszönni.
Ma még sokakat zavarba hoz a tudat, hogy valaki szoptat. A látvány többnyire nulla, tehát nem lehet erre fogni. Az ízléses viselkedés és a természetesség nagyon fontos.

Georgina Nagy666 2015.05.27. 15:41:57

@Mari Komaromi: szoptatás előtt?persze jó ötlet,gyorsan még mielőtt kaja után bekakil :-)

Edina B. 2015.05.28. 00:44:08

Olyan anyuka vagyok, akinek van egy nagyobb gyereke is már és nem tud/ kínos igénybevenni másokat a gyerekei ellátásához + napi tennivalók lakáson kívüli intézéséhez. 5 évet szoptattam végig. Amikor éhes a kicsi nem megoldható hogy a nagyobbat is elrángassam attól amit csinál, eszik, játszik- egyedül meg nem hagyhatom ott... Útközben meg az is kihívás, hogy wc- re elmenjek egyedül a babakocsissal meg a nagyobbal ha nincs rokkant wc. Nyitott ajtós turbó pisilés hogy lásd az alvó/üvöltő babádat- ne lopják el/ ne üvöltsön? Akinek a párja vagy a nagyik ott vannak, bébiszitter miegymás és nincs kistesó se, ha férfi ráadásul, az nem is tudja milyen napi kihívás és küzdelem az élet 2 kicsivel a városban. És ma már egy nő sem rabságot vállal a 4 fal között amikor a gyerekre teszi a voksot le szerencsére. Persze ha szoptatnom kell, én is szívesebben elvonulnék de sokszor nincsen ilyen néptelen hely a közelben. Ha van szoba az kevés és foglalt / gyerek/ fél óra tisztába rakással.. 1 helység / bevásárló kp.. Az igény szerinti szoptatott éhes baba pedig nem igazán türelmes.. hozzászokott a mellhez, az enyémek el sem fogadták a cumisüveget és a lefejés is csak felesleges procedúra volt mellettük. A tápszert meg egyáltalán nem vették el kicsinek. Egy nagyobb csecsemő már felmérgeli magát ha letakarod, nem lát ki és letépi a pelust magáról vagy a mellről. Ez csak kicsiknél működik. Aki nem bírja azt a kicsi mell részlet látványt, az tegyen érte hogy az anyáknak ne kelljen elbújdosniuk miattuk koszos wc-kbe miközben ők jóízűen eszik a kajájukat.. Nincsen ez megoldva, kötelezni kell a vendéglátóhelyeket, bevásárlókat és multi élelmiszererláncokat h elegendő számú, méretű tisztántartott helységet hozzanak létre, ahova babakocsival és kistesóval is befér az ember. Mi anyák is részei vagyunk a társadalomnak, több színtéren próbálunk egyensúlyozni, segítsék a helytállásunkat, az elvonuláshoz/ pelenkázás-szoptatás-mamawc/ pedig biztosítsanak helyeket és lehetőséget. Ne bántsák azokat az anyákat akik friss tejjel akarják megetetni az éhes csecsemőiket.

Edina B. 2015.05.28. 00:45:48

Olyan anyuka vagyok, akinek van egy nagyobb gyereke is már és nem tud/ kínos igénybevenni másokat a gyerekei ellátásához + napi tennivalók lakáson kívüli intézéséhez. 5 évet szoptattam végig. Amikor éhes a kicsi nem megoldható hogy a nagyobbat is elrángassam attól amit csinál, eszik, játszik- egyedül meg nem hagyhatom ott... Útközben meg az is kihívás, hogy wc- re elmenjek egyedül a babakocsissal meg a nagyobbal ha nincs rokkant wc. Nyitott ajtós turbó pisilés hogy lásd az alvó/üvöltő babádat- ne lopják el/ ne üvöltsön? Akinek a párja vagy a nagyik ott vannak, bébiszitter miegymás és nincs kistesó se, ha férfi ráadásul, az nem is tudja milyen napi kihívás és küzdelem az élet 2 kicsivel a városban. És ma már egy nő sem rabságot vállal a 4 fal között amikor a gyerekre teszi a voksot le szerencsére. Persze ha szoptatnom kell, én is szívesebben elvonulnék de sokszor nincsen ilyen néptelen hely a közelben. Ha van szoba az kevés és foglalt / gyerek/ fél óra tisztába rakással.. 1 helység / bevásárló kp.. Az igény szerinti szoptatott éhes baba pedig nem igazán türelmes.. hozzászokott a mellhez, az enyémek el sem fogadták a cumisüveget és a lefejés is csak felesleges procedúra volt mellettük. A tápszert meg egyáltalán nem vették el kicsinek. Egy nagyobb csecsemő már felmérgeli magát ha letakarod, nem lát ki és letépi a pelust magáról vagy a mellről. Ez csak kicsiknél működik. Aki nem bírja azt a kicsi mell részlet látványt, az tegyen érte hogy az anyáknak ne kelljen elbújdosniuk miattuk koszos wc-kbe miközben ők jóízűen eszik a kajájukat.. Nincsen ez megoldva, kötelezni kell a vendéglátóhelyeket, bevásárlókat és multi élelmiszererláncokat h elegendő számú, méretű tisztántartott helységet hozzanak létre, ahova babakocsival és kistesóval is befér az ember. Mi anyák is részei vagyunk a társadalomnak, több színtéren próbálunk egyensúlyozni, segítsék a helytállásunkat, az elvonuláshoz/ pelenkázás-szoptatás-mamawc/ pedig biztosítsanak helyeket és lehetőséget. Ne bántsák azokat az anyákat akik friss tejjel akarják megetetni az éhes csecsemőiket.

Vitalea 2015.05.28. 12:12:50

A szoptatás egy teljesen természetes dolog. Nincs olyan momentuma ami miatt ne lenne helye egy étteremben vagy bárhol nyilvános helyen, ahol maga a csecsemő jelen lehet. Ha valakit zavar, akkor egyszerűen ne nézzen oda :-) Nem jár zajjal, szaggal, csak és kizárólag az látja aki odanéz. Szerintem egy étteremben sokkal zavaróbb egy teli torokból üvöltő éhes vagy szomjas csecsemő. Ez nem olyan dolog, mint a csókolózás, mert a csókolózó pár visszatarthatja a csókolózás szükségletét, míg egy csecsemő nem képes várakoztatni az evési szükségletét és ha már itt tartunk a szoptató nő sem tudja irányítani a tejleadó reflexét. Miért anyának és gyerekének kéne legyőzni a természetet ahelyett, hogy a többiek egyszerűen egy könnyed mozdulattal félrefordítják a fejüket?
Öltözködni, enni, inni, közlekedni stb. és persze szoptatni is lehet kihívóan, másokat szándékosan zavaróan, kihaénnem üzemmódban és lehet visszafogottan, feltűnés mentesen is. Ennyi ez az egész. Ha valaki kihívóan tesz valamit, de másokat nem veszélyeztet és nem sért törvényt, akkor is igyekszünk nem odafigyelni és ennyi. Nem így van?
Egyszer úgy alakult még kezdő anya koromban, hogy a Deák téren kellett szoptatnom. Vert a víz tőle. Ráadásul közben odajött hozzám egy bácsi is útbaigazítást kérni. Esküszöm észre sem vette, hogy mi zajlik, nekem volt kellemetlen, nem neki. Akkor gondoltam ezt végig először és rájöttem, hogy hülyeség ezen aggódni. Azóta sem kerestem soha az alkalmat a nyilvános szoptatásra, de mégis sokszor előfordult. Szerintem a legtöbb anya ugyanígy van, igyekszik elkerülni az ilyen szituációkat, de ha belekerül, akkor egészen biztos megoldja valahogy. Ha valaki szerint ez olyan zavaró, hogy szabályozni kéne, akkor szerintem egyszerűen nem gondolta végig, hogy miről is van szó.

Navarone 2015.05.28. 14:11:09

Tessenek kendőt használni, és amögött megszoptatni. Nem is tudom, mennyire lehet leírni, hogy melyik etnikum dobja ki a fél mellét mások szeme láttára, ha pedig huggyantani kell, csak felcsapják a negyvenöt alsószoknyát az Andrássy út közepén is egy csatornafedél felett.....

vitaygeorgina 2015.05.28. 21:40:13

A poszt minden szavával egyetértek. Nem túl gyakran, de nekem is előfordult, hogy kénytelen voltam az otthonunkon kívül szoptatni. Semmi intim vagy megható nem volt benne, egyszerűen nem értem, aki állandóan ezzel az intim izével jön, az valóban szoptatott-e. A gyerek ordít, mert éhes, és meg kell etetni, a kaja meg mellből jön, ennyi. A kezdeti rácsodálkozás után, mondjuk úgy az ötödik-hatodik hónap táján semmi intimet nem találtam benne, egyszerűen pont annyira étkezés volt, mintha kanálból vagy pohárból adtam volna neki.
Mikor nem otthon szoptattam, nyilván olyan helyen ültem le, ahol nem sokan járkáltak, mert az a gyereknek se lett volna jó, nyugiban jobb neki enni. Viszont az tuti, hogy mellemből nem látszott semmi, kigomboltam a blúzom, felhajtottam a szoptatós melltartón a kapcsos részt, alig volt valami kint a mellemből. Ami kint volt, és a blúzom nem fedte el, a gyerek feje azt is eltakarta, a férjem többször is ellenőrizte. Semmiféle kendő alá nem tettem a gyerek fejét, nyár volt, ötven fok, így is totál összeizzadtunk.
Akkor nem gondoltam, hogy különösebben undorító dolgot csináltam, most kell megtudnom, hogy ezek szerint az, hogy nem otthon, a négy fal között szoptattam, az egy csomó embert megbotránkoztatott, és visszataszító voltam. Bizonyára szívesebben hallgatták volna az éhes-szomjas gyerek ordítását.
Aki pedig a gyerek etetését asztalra szaráshoz hasonlítja, meg ahhoz, hogy a férfiak meg kiteszik a brét az étteremben az asztalra minden értelmes cél nélkül.... hát, no comment.

elendem 2015.05.28. 21:51:22

@Navarone: én tényleg nem értem, hogy miért esik egy kategóriába a nyilvános vizelés és a szoptatás. Szerintem őrült nagy különbség van a kettő között.
Bár az is igaz, hogy ha nincs elérhető nyilvános WC, akkor az emberek a bokrot, a ház sarkát és a fa tövét használják.

Csaba László Palásthy 2015.05.28. 23:30:29

Néhány napja jártam Malagában.A bevásárló központban egy külön helység van kialakíva a megéhezett karonölő gyermek táplálásara. Így nyugodt körülmény biztosított az anyuka és a gyermek számára is.

Szárnyathy Géza · http://mentalisdeficit.blog.hu 2015.06.02. 14:54:22

Csókoltatom!
Nem vagyok a személyi kultusz híve, de megkönnyeztem kicsiny blogját. Ha esetleg elmebeteg kommentelők szidják, akkor tessen tudni, hogy az nekem szól.
Maradok tisztelettel
az Ön Gézája

MAMINTA 2015.06.02. 16:30:47

Nem dobta ki az anyukát a biztonsági őr, az anyuka ezt mindenhol kihangsúlyozta, de a sajtó így felfújta! És ők, akik elmentek a fleshmobra, inkább magát a szoptatást szerették volna népszerűsíteni, nem pedig magukat mutogatni.
süti beállítások módosítása